Öne Çıkan Yayın

Kaplumbağa Terbiyecisi Üzerine

Sevgili blog okuyucuları, Hayatımızda en az bir kez de olsa birçoğumuzun yaptığı ve bunu yapmaktan keyif aldığı bir etkinlik ya da özel bir hobiden bahsedeceğiz.  Bahsedeceğimiz şey; adına çoğunlukla  yapboz  denilen ya da İngilizceden dilimize biraz değiştirilerek aktarılan pazıl (İngilizcesi:  puzzle) etkinliğidir.   Bilindiği üzere yapboz , herhangi bir fotoğraf ya da resmin  tamamı ve ya bir kısmının ufak parçalara bölünmesiyle oluşan; parçalanmış bu resim ya da fotoların tekrar birleştirilmeye çalışıldığı " oyuncak " kategorisindendir. Bu oyunun zorluğu, parça sayılarının çokluğuna göre belirlenmektedir. Fakat sayıca az olup da renklerdeki detaylar sebebiyle zor olan modeller de vardır. Bize göre en üst seviye ise genelde hem parça olarak sayıca fazla olan hem de tek rengin farklı tonlamalarına sahip yapbozlar olsa gerek. Açıkçası bu tip durumlarda daha fazla zorlandığımızı düşünüyoruz.  Buradaki rakamları doğru okuyanlar renk körlüğü sıkıntısı çekmemektedirler. Sizler n

Nazari ve Pratik Arasındaki Fark


Sevgili Blog Okurları,



Her kontrol kalemi, makas ampermetreyi eline alan kendini iyi bir elektrikçi ya da dijital ölçü aletini (Avometre) kullanan iyi bir elektronikçi mi oluyor ?



Peki bu kadar kolay mı bu mesleklere sahip olabilmek? Okullu mu yoksa alaylı mı olmak insanı daha iyi yapar? Tüm soruların yanıtlarını bulabileceğiniz bir yazı sizleri bekliyor...



Evet arkadaşlar, blog yazılarımın bazılarında (Sizce Ne İş Yapıyor Olabilirim?) konuyu şu üç perdeye sıkıştırabilmiş:

ancak bunlardan "birinci ve ikinci perdelerinde" elektrik ve elektronik dünyasına ait ifadelerle konuyu biraz da olsa aktarmaya çalışmıştım. Bu sayede sizlere mesleğimin ne olduğunu anlatmaya çalışırken birazda bu dünyanın sırlı ve sihirli dünyasına sokmaya çalışmıştım.

TEKNOLOJİDE "BİLGİ VE UYGULAMA" ARASINDA Kİ FARK! 

Eminim evli erkekler, evde çıkan elektrik-elektronik arızalardan kaynaklı teknik konularda kendilerini eşlerine göre daha fazla sorumlu ve mecbur hissediyorlar.


Tabi bir de ev halkına karşı bilgisiz, cahil ve beceriksiz görünme ihtimali de var, o da ayrı bir dert! Sanırım hiçbirimiz bu konuda eksik olduğumuzu göstermek istemiyoruz.

  • Peki o zaman ne yapacağız? 
  • İlerlemiş yaşımızda hangi ara gidip bu işin okul ya da kurslarını alacağız? 
  • Bu işlere nereden başlamamız gerek? 
İşte bu soruların cevabını bulmak için internet ortamını şöyle bir yoklamak gerekiyor. Bilgilere ulaşmak çok da zor değil. 


Basit birkaç video tanıtım ya da elektronik ile ilgili PDF dökümanlarla işlerinizi rahatlıkla görebiliyorsunuz.



Bu tip bilgiler tüm üniversitelerin herhangi bir elektronik, elektrik bölümünden rahatlıkla da temin edilebiliyor. 



Ya da Youtube tarzı uygulamaları kullanarak, örneğin; bir cihazın söküm ve takımı ya da bir şeyin nasıl ölçülebileceğini bu sayede öğrenebiliyoruz.  

Elektrik Nedir? Elektriğin Elektronikten Farkı  Nedir? 

Başlangıç olarak yapılması gereken ilk şey, elektrik ve elektronik kavramlarının en azından ne oldukları ve aralarındaki farkın iyi bilinmesidir. Elektrik kavramlarının elektronik dünyasından daha önce bilindiği ve geliştiğini söylemekte fayda vardır. 
Elektrik genel olarak, yüksek voltaj ihtiva eden işleri kapsamaktadır. Genel tabirle alternatif akım (AC) ile ilgili konuları kapsar. Hani şu evlerimizin prizlerinde bulunan, şehir şebekesi de dediğimiz 220 Volt. Bundan başka baraj ve elektrik santralleri, trafolar, enerji nakilleri,  elektrik panellerinde bulunan voltaj, her türlü motorlu, yüksek ısıtıcılı tüm elektrikli aletlerin arızalarında...

Resim: Tesla'nın Faraday Kafesi

Elektroniğin kapsama alanı ise Alternatif Akımın (AC), Doğru Akıma (DC) çevrilmesi sonrasındaki konuları kapsar. Kısacası daha düşük voltajlar. Yalnız düşük voltaj sizleri aldatmasın, unutulmamalıdır ki  devrelerden geçen akımın şiddeti önemlidir. Günlük uygulama alanlarında örnek vermek gerekirse, adaptör sonrası işlemler, her türlü içeriğinde elektronik kart ihtiva eden işler, depolanabilen akü, pil vb. 




Şimdi okullarda bu dersleri okutmakta olan hocalar ya da akademisyenler itiraz edebilirler, böyle ayrım olmayacağını ifade edebilirler, haklı da olabilir fakat konunun en başındaki başlıktan da anlaşılacağı üzerine "bilgi ile uygulama", "nazari ile pratik" ya da daha açık mealde "emel ile amel" farklı oluyor iş sahasında. 


Nereden mi biliyorum? senelerdir elektronik arızalarına girmiş ve bunun eğitimini vermiş biri olarak. Takdir sizlerin.... 

Blog yazılarımız için: 
Şiirler ve Güzel Sözler için: 
Videolar için: 
 ABONE OLMAYI ve yayınlarımızı paylaşmayı unutmayınız��





Yorumlar