Öne Çıkan Yayın

Kaplumbağa Terbiyecisi Üzerine

Sevgili blog okuyucuları, Hayatımızda en az bir kez de olsa birçoğumuzun yaptığı ve bunu yapmaktan keyif aldığı bir etkinlik ya da özel bir hobiden bahsedeceğiz.  Bahsedeceğimiz şey; adına çoğunlukla  yapboz  denilen ya da İngilizceden dilimize biraz değiştirilerek aktarılan pazıl (İngilizcesi:  puzzle) etkinliğidir.   Bilindiği üzere yapboz , herhangi bir fotoğraf ya da resmin  tamamı ve ya bir kısmının ufak parçalara bölünmesiyle oluşan; parçalanmış bu resim ya da fotoların tekrar birleştirilmeye çalışıldığı " oyuncak " kategorisindendir. Bu oyunun zorluğu, parça sayılarının çokluğuna göre belirlenmektedir. Fakat sayıca az olup da renklerdeki detaylar sebebiyle zor olan modeller de vardır. Bize göre en üst seviye ise genelde hem parça olarak sayıca fazla olan hem de tek rengin farklı tonlamalarına sahip yapbozlar olsa gerek. Açıkçası bu tip durumlarda daha fazla zorlandığımızı düşünüyoruz.  Buradaki rakamları doğru okuyanlar renk körlüğü sıkıntısı çekmemektedirler. Sizler n

HOBBY MAKSATLI DOLAP VE TEZGAH YAPIMI

El Yapımı Dolap | Handmade Cabinet
Sevgili blog okurları,

Bugün sizlere evimizin balkon ya da terasında ortalıkta başıboş duran malzemeleri istifliyebileceğimiz bir dolabı nasıl yapabileceğimizi ve bunun yanında ürettiğimiz bu dolabın üzerine de hobby işlerinizi (kesme, delme ya da masa maksatlı) görebileceğimiz bir tezgahı nasıl tasarlayabileceğimizden bahsetmek istiyorum.

Bunun için süper güçlere ya da özel bir yeteneğe gereksinimiz yok! Yapılacak iş gayet basit ve sadece biraz zaman harcamak ve sabır göstermek gerekiyor. 

Yapacağımız tezgah ve dolap malzemelerini evde atıl durumda bulunan ya da atık olarak nitelendirebilecek tahta parçalarını kullanarak yapacağız. 

Yapım aşamasında katlanılacak maliyet ise neredeyse çok az, kısacası masrafımız sudan ucuz. Ekonominin kötüye gittiği şu günlerde, hem tasarruf sağlayan hem de ihtiyacımızı gideren böylesine bir şey yapmak insanı adeta mutlu ve motive ediyor :)) 

Herhangi bir karışıklığa mahal vermemek için ürettiğimiz dolabın yapım aşamalarını tek tek fotoğraflarla destekleyerek sizlere aktaracağız. Yaptığımız dolabın ölçüleri kendi terasımıza özgü olup, sizler kendinize göre uyarlamalısınız!

Dolap yapımında kullanılacak el aletleri ile malzeme listesi aşağıda verilmektedir.

Kullanılacak El Aletleri ve Malzemeler

  • Dekupaj
  • Mezura ve cetvel
  • Şarjlı el matkabı
  • Terazimetre (meyili hesaplamak için)
  • Zımpara
  • Uzatma kablosu (gerektiğinde)
  • Bol miktarda tahta ve raf parçaları
  • Mermer (hem zemin için hem de tezgah için)
  • Mastik (Fayansın rengine göre uyumlu olsun diye BEYAZ kullandım)
  • Dolap kapakları için muhtelif menteşe, tutamak ve sürgü
  • Boya ve malzemeleri (İsteğe göre) 

Yapım Aşamaları

1. İlk önce dolabı inşa edeceğimiz yere paralel olarak 6 cm en ve 2 cm kalınlığında (boyu sizin ölçülerinize göre olacak) mermeri MASTİK ile yere yapıştırıyoruz. Bunu yapmaktaki amacımız dolabın ön çerçevesini oturtmak içindir. Mastik konusunda cimrilik yapmayın zira teras ya da balkonu yıkadığınızda dolabınızın içine su girer ve bu da dolabınızda şişme yapar.

2. Dolabın ölçülerini  (özellikle ön kapak ve raflar için) belirleyerek, tahtaları belirlediğimiz bu ölçülere göre dekupaj yardımı ile kesiyoruz. 

3. Dolabın kapaklarının oturacağı çerçeveleri belirleyerek uygun ve eşit ölçülerle belirliyoruz.

4. Çerçeveler belirlendikten sonra sıra üst kapağı (tezgah mermerinin oturacağı yere) yapmaya geliyor. Burada dikkat edilecek husus dolabın üst tahtasının, tezgah mermerinin ağırlığını taşıyacağını hesaplamanızdır. Bunun için kapak altına mutlak sağ-arka ve sol taraflarına destek tahta parçaları duvara montajlamanız gerekiyor. 






 5. Mutlaka üst kapağı destekleyecek bir alt parça koymanız şart! Çünkü mermerin ağılığını ancak bu sayede kaldırabiliyoruz. 
6. İşin sırrı tamamen sağlam üst kapak yapmaktadır. Bunun için gerek her iki duvar ile gerekse alt zemin ile yapacağınız bağlantı parçalarını birbirlerine sıkı bir şekilde sağlamlaştırın. Özelikle mastik kullanmayı ihmal etmeyin. Bu aynı zamanda su geçirmezliği de sağlayacaktır. 

7. Ön kapakları dekupaj yardımı ile ölçülerimize göre kesiyor sonra da bunları kabaca yerlerine koyarak iyi oturup oturmadığını kontrol ediyoruz. Eğer ölçülerde sıkıntı olursa kesimi tekrarlayarak uygun hale getiriyoruz. Aksi halde kapaklar ya kapanmayacak ya da çok aralık kalacaktır. 




   

 8. Artık sıra menteşeleri takarak kapakların işlediğini görmeye geldi. Biz küçük boy menteşe kullandık sizler orta ya da büyük boy menteşe de kullanabilirsiniz. Bu arada nalburda menteşelerin tanesi 1,5 ila 2.5 Lira arasında değişmektedir.  
  



8. Menteşeler ile birlikte dolap kapaklarının kulpları ile sürgülerini de uygun bir şekilde takıyoruz. Gerek kulp gerekse sürgüleri takarken (vidalarken) şarjlı matkap kullanıyoruz. Ben küçük boy kulp ve sürgüler kullandım sizler orta ya da büyük boy kullanabilirsiniz. Sürgüler nalburda tanesi 4 TL'dan, kulplar ise 1,5 TL'dan satılmaktadır.   (Biz küçük boy kullandık)


9. Dolabımız artık hazır! Sırada ise dolap üzerine tezgah için, uygun ölçüde mermer kestirip oturtmak kaldı. 


10. Bizim mermer için ölçülerimiz şu şekilde çıktı. Sizler kendinize göre 2 boyutlu olarak çizer ve ölçülerinizi ayarlarsınız.

11. Mermerleri yerlerine oturttuk ve dolapları mat beyaza boyayarak üzerlerine şeffaf vernik çektik. Vernik kullanmamızdaki amaç terasta nem yapmasını engellemektir.


YAPMAK İSTEYENLERE ŞİMDİDEN İYİ UĞRAŞLAR. BEN BİLE YAPABİLDİYSEM SİZLER DAHA GÜZELİNİ YAPARSINIZ...

Blog yazılarımız için: https://aglotlaro.blogspot.com 'a; 

Şiirler ve Güzel Sözler için: https://gonuldilekcesi.wordpress.com; https://gonuldilekcesi.blogspot.com'a, 

Videolar için:   https://www.youtube.com/channel/UCcW2d3jaaT5ot0SpKpj7Jhw/videos?view_as=subscriber ABONE OLMAYI ve yayınlarımızı paylaşmayı unutmayınız��

Yorumlar

  1. Bu şekilde el emeği uğraşları severim. Memlekette evimizin büyük bir bahçesi var orada koltuk,sehpa gibi işler çıkarmam mümkün oluyor lakin apartman da bu tip işlere hiç kalkışmıyorum. Sizde güzel iş çıkarmışsınız elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Kendin yap fikirlerini çok severim. Dolap çok güzel olmuş gerçekten. Zaman zaman ben de bazı bu tarz fikirleri uyguluyorum. Tabii dolap yapımı beni aşar ama ben daha çok süs eşyası tarzı şeyler yapabiliyorum. Elinize emeğinize sağlık. Çok beğendim.

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel ve zevkli bir çalışma oluyor tek sıkıntı bu dolabı yapabilmek için saydığın malzemeler herkeste olmaması ama ödünç bulunabilir belki sağdan soldan eline sağlık güzel olmuş :)

    YanıtlaSil
  4. Elinize sağlık. Hobby maksatlı dolap ve tezgah gayet başarılı duruyor

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorum yaptığınız için teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan kısa bir süre içinde yayınlanacaktır.