|
Aglotlaro Mechatronics Team Baskılı T-shirtleri |
Sevgili blog okurları,
Sitemizde epey bir zamandır blog yayını yap(a)mamaktayız. Bunun için okuyucularımızdan özür dileriz. Son yayınlanan güncellenmiş edisyonu ile kim akıllı kim deli? yazısından sonra neden yeni yayın olmadığını merak eden siz değerli dostlarımızla bunun sebebini anlatalım istedik. Yayın yapmadığımız süre zarfında (#evdekal, #coronavirüsgünleri) ne gibi işlerle meşgul olduğumuzun da bilinmesini arzu ettik.
Malumunuz dünya genelinde ilan edilen pandemi yüzünden, hepimiz dört duvar arasında sıkıştık kaldık. Yapmaya niyetlendiğimiz birçok şeyi de bu sebeple ertelemek zorunda kaldık.
Mesela neleri erteledik?
Takım olarak katılacağımız birbirinden güzel fuar gezilerimizi, katılacağımız İTÜ ve Yıldız robot yarışmalarına izleyici olarak katılmayı, baharın güzellik ve nimetlerinden faydalanmayı...ve daha nice şeyler...Sağlık olsun. Hepsi yapılır.
Zorlu geçen bu günlerin tek ve en olumlu yanı, elektronik ve teknoloji nimetlerinden faydalanmayı, onu doğru kullanmayı bilenlere yaradı.
Bu süreçte yapmakta olduğumuz uğraşılardan biraz bahsetmek istiyoruz. Bunun hem sizlere moral vermesini hem de tabiri caizse birazda gaza getirmesini istiyoruz.
Ve bu gaz ile son derece sıkıcı geçen bu çetin sürecin etkilerini hafifletebilir miyiz? başkalarına ilham verebilir miyiz diye kendimize sorular sorarak dertleniyoruz. İnşallah bir kapı açılmasına vesile oluruz. Ne demişler: "bir şeye vesile olan, onu yapan gibidir"...
aglotlaro sitemizdeki yayınlar yerellikten ziyade küresel ölçülerde okunma trafiği almakta ve birçok kıta ve ülkelerdeki bloggerlar tarafından sıklıkla görüntülenmektedir. Ayrıca İnstagramda yayınladığımız özellikle teknoloji videoları bu görüntülenme oranlarını her geçen gün artmaktadır. Bakmayın siz sitedeki abone sayımızın düşüklüğüne bizim için "nicelikten ziyade nite(l)lik önemli" :)) Biraz istatistiklerden bahsetmek gerekirse görüntülenme sıklığımızın yarısı Türkiye iken diğer yarısı yurt dışı kaynaklıdır.
Örneğin 3D yazıcı ile yaptığımız yayınlar 1500 gibi görüntülenme almaktadır. Maalesef bizler her ne kadar elektronik ve teknoloji dünyasından kendimizi soyutlamak istesek te sanırım aldığımız nefesin büyüğünün bu olması yüzünden bundan bir türlü kopamamaktayız. Elbette bunda AglatLaro Mechatronics takımımızdaki güzel oyuncuların büyük rolü var. İlham kaynağımız onlar...
Yola çıkarken aslında amaçlarımızdan bir diğeri de buydu. Çığlığımızı duyacak, derdimizi anlayacak, teknoloji bayrağını devralarak göklere çıkaracak genç beyinlerin bu işe talip olmaları ve dört elle sarılmalarıydı. Bizdeki heyecanı eski öğrencilerimiz bilirler. Geçmişten bugüne slogan gibi söylediğimiz sözler sanırım hafızalardan daha kaybolmamıştır. Hala da bu sözlerimizin arkasındayız: "Anlatılanlar HER kişi için değil sadece ER kişi içindir". Bir de yine öğrencilerimiz şu motivasyon ruhunu da hatırlarlar...Hem de 1000 kişilik büyük salonlardaki alkışlar eşliğinde:
"Evet arkadaşım sana sesleniyorum, elimizdeki bu kırmızı hapı alarak Matrix dünyasında bir oyuncu mu olmak istiyorsun? yoksa yaşadığın şu renksiz, monoton hayata mavi hapı yutarak devam etmeyi mi düşünüyorsun? Seçim senin, sana gerçekten başka bir şey vaat etmiyoruz". Joanne Greenberg'in dediği gibi "size asla gül bahçesi vadetmiyoruz!"
İşte dostlar, blog sitelerimiz dışında sosyal medya kanallarımızdan özellikle İnstagram ve Youtube'da #aglotlaro_mechatronics adı ile elektrik, elektronik, Arduino kodlama ve 3D Baskı konularında, uzun zaman önce oluşturduğumuz takımda yer alan öğrencilerimizin kısa videolarını da artık IGTV olarak yayınlamaktayız.
Bu sayede özellikle Covid19'un sebep olduğu pandemi yüzünden, 20 yaş altı çocuklarımızın sokağa çıkma yasağından kaynaklı sıkıntılarını hafifletmek, bu sayede teknoloji dünyasına olan meraklarını gidermek ve en önemlisi edindikleri bilgileri ödev amaçlı klip hazırlayarak özgüvenlerini pekiştirmeye çalışmaktayız. Çalışmalarımız tamamen gönüllülük esaslı olup maksat takımda yer alan çocuklarımızın gelecekte hedefledikleri meslek seçimlerinde bir nebze olsun katkımızın olmasını arzu etmemizden kaynaklıdır.
Ayrıca gerçekleşen faaliyetler sadece takım oyuncularının bilgisini arttırmak değil bu sayede belki ileride kurumsal bir çatı altında yapılması düşünülen çalışmaların bir ön hazırlığı yani provası da olabilir. "Gayret kuldan, tevfik Allahtan" diyelim... Hem belli mi olur bu sayede emeklilik için yeni bir hobi daha edinmiş oluruz :) Ne demişler "boş duranı Allah sevmez"...
Masada değil Nasa'da çalışmak
Takımımızın Mottosu "Masada değil Nasa'da çalışmak" vizyonumuz ise "özgün tasarımlar yapmak" tır. Biraz iddialı ve bir o kadar eğlenceli olan bu Motto ile kendimizi gaza getiriyor, bu amaç çerçevesinde bilgimizin üstüne her gün yeni bir şeyler katarak yolumuza devam ediyoruz. Ama hızlı ama yavaş, karınca kararınca...
Belki şunu da sorabilirsiniz "yahu Nasa'da nereden çıktı, hani yerlilik nerede millilik?" Elbette bu şekilde düşünmekte haklı olabilirsiniz. Fakat O zaman bizde "Süpermen'imiz, Hulk'umuz ya da Matrix'teki Neo'muz vardı da biz o karaktere bürünmedik" diye sorabiliriz. Adamlar uzaya çıkalı, teknolojinin dibine vuralı yıllar oldu. Biz ise daha bir arpa boyu yol alamadık. Ne diye gaza getirelim "çok çalışırsanız Tübitak'ta ya da Gebze'de bulunan Teknoloji Enstitüsünde" çalışırsınız mı diyelim :) Şaka bir yana bu kısır tartışmaların sonu gelmez. Bizimkisi hani küçüklüğümüzde top oynarken nasıl Pele, Maradona oluyorsak (hayalen) bu da o hesap...Maksat gaz olsun. Kurumlarımız ulusal sınırların dışına çıkar ve herkesçe bilinir, sinema filmleri yapılır ve tüm dünya çocukları bunu benimserse söz mottomuz değişecek. Fakat şimdilik maalesef gaza getirebildiğimiz kafiyeli bir tek bu slogan çıkıyor...
Neden Blog yaz(a)madığımıza gelince? takipçi ve okuyucularımız hiç merak etmesinler vaktimizi boşa harcamıyoruz. Hatta boş durmaktan ziyade hem şahsi gelişmelerimizi (halihazırda doktora öğrenciyim) hem de çocuklarımızın gelişimlerine vakit ayırarak geçiriyoruz. Bunu yaparken denge bulmak elbette kolay olmuyor.
Malumunuz EBA üzerinden öğrencilerimizin dersleri bir hayli yoğun. Ve en acısı, kendi çocuğumdan biliyorum, öğretmen arkadaşlar çocuklarımızı görmediklerinden sanki evde yatıyorlarmışcasına aşırı ödev yüklemesi yapmaktadırlar. Bu da özellikle 20 yaş altındaki öğrencileri yormaktadır. İşte Mekatronik kulübümüzde sıkıldıkları anda eğlenceli paylaşımlarla, yarışmalarla, proje ve deneylerle bir hayli zevkli günler geçiriyoruz.
Geldiğimiz aşama ise bize göre güzel, temel elektrik ve elektronik kavram ve terimleri konusunda bilgimiz her geçen gün artıyor, elektronik devre elemanlarının hem sembol hem de fiziksel yapılarından hangisi (transistör, direnç, ptc) anlayabiliyorlar, gerekli temel ölçme yöntemlerinden bir miktar haberimiz var. Çünkü yeteri kadar ölçü aletimiz yok (sponsor aranır :)) Arduino Uno R3 devre kartının kabiliyetleri hakkında malumatımız iyice arttı, temel deneyleri takım oyuncularımız becerebiliyorlar, en güzeli kod atamalarını kopyalamaktan ziyade artık yavaş yavaş kendi başlarına yapabiliyorlar. Gelinen bu aşama bizim için gerçekten önemli!
Elbette Çinlilerin yaptıkları gibi önce kopyalamayı sonra anlamlandırmayı öğreniyoruz. Ne de olsa uzayı yeniden keşfedecek değiliz. Hem bunu yapmaya (şu anda özgün değiliz) zamanımız da yok. Malum yaşlarımız küçük 5. ve 8. sınıf bandında bu kadar temel mevzulara hakim olmak yine de büyük bir başarı.
Deneyler deyince, robotistan'ın internet sitesinde gayet güzel anlatımlar mevcut. Oradan bir set satın alınca, kitabı da videoları da yanında geliyor. Çocuklar zaten meraklı, onlara doğru yolu göster zaten koşarak gidiyorlar...
Fakat ana amaç, temel eğitimleri tamamlayıp artık özgün fikir ve tasarımlara sahip olmak. Hani bir zamanlar Mekatronik yarışmalarında birincilik elde ettiğimiz "Alpagu" ismindeki yarım kalan projemiz gibi... Bu eski projemizin özeliği suda yüzebilen, karaya çıkarak malzeme nakli, keşif, karakol faaliyeti yapabilen aynı zamanda üzerindeki robot kol yardımıyla mayın ve bomba imhası yapabilen GPS kontrollü bir platformdu.
İşte bir-iki yıl gibi bir süre sonra bu seviye gelebilmeyi arzu ediyoruz. Bunun için şimdilerde elektronik kart devre çizimi ve simülasyonu programına hakim olmaya, elektronik kart tasarımını ev ortamında gerçekleştirebilmeyi, 3D ile baskı yapabilmek için Cad tabanlı çizim programları (AutoCAD, Solidworks, Sketchup vs.) öğrenmeyi hedefliyoruz... Hayal gibi ama değil...Her şey isteyince ve örgün eğitim programını aksatmadan birlikte yürütmekle mümkün...
Nasıl anlattıklarım biraz olsun heyecan kattı mı sizlere? Vallahi ne yalan söyleyeyim bana yeterince artı değer katıyor. "Boş durmak yok yola devam" diyoruz ;)
Blog yazılarımız için: https://aglotlaro.blogspot.com 'a; Videolar için https://www.youtube.com/channel/UCcW2d3jaaT5ot0SpKpj7Jhw/videos?view_as=subscriber ABONE OLMAYI ve yayınlarımızı paylaşmayı unutmayınız��
aglotlaro mekatronik takımı ile Başarılarınızın devamını diliyorum.
YanıtlaSilBaşarılı olursunuz umarım ama bence yinede ara sıra daolsa blogu canlı tutmak gerekli teşekkürler.
YanıtlaSilTeşekkürler hürpost dün itibari ile kalemimiz oynamaya yeniden başladı
YanıtlaSil