Öne Çıkan Yayın

Kaplumbağa Terbiyecisi Üzerine

Sevgili blog okuyucuları, Hayatımızda en az bir kez de olsa birçoğumuzun yaptığı ve bunu yapmaktan keyif aldığı bir etkinlik ya da özel bir hobiden bahsedeceğiz.  Bahsedeceğimiz şey; adına çoğunlukla  yapboz  denilen ya da İngilizceden dilimize biraz değiştirilerek aktarılan pazıl (İngilizcesi:  puzzle) etkinliğidir.   Bilindiği üzere yapboz , herhangi bir fotoğraf ya da resmin  tamamı ve ya bir kısmının ufak parçalara bölünmesiyle oluşan; parçalanmış bu resim ya da fotoların tekrar birleştirilmeye çalışıldığı " oyuncak " kategorisindendir. Bu oyunun zorluğu, parça sayılarının çokluğuna göre belirlenmektedir. Fakat sayıca az olup da renklerdeki detaylar sebebiyle zor olan modeller de vardır. Bize göre en üst seviye ise genelde hem parça olarak sayıca fazla olan hem de tek rengin farklı tonlamalarına sahip yapbozlar olsa gerek. Açıkçası bu tip durumlarda daha fazla zorlandığımızı düşünüyoruz.  Buradaki rakamları doğru okuyanlar renk körlüğü sıkıntısı çekmemektedirler. Sizler n

Liar ile Lawyer Arasındaki Fark Nedir?

Sevgili blog okurları, 

Nedense bugün aklıma başlıkta yazan şu kelimeler takıldı: Liar (layır) ile Lawyer (lovyır) arasındaki fark yani yalancı ile avukat, savcı, kanun adamı, yargıç vs. arasındaki fark meselesi...

Yalan söylemenin Allah katında ne kadar büyük bir günah olduğunu sanırım hepimiz biliyoruz. Hukuken de öyle, toplum içinde öyle. Gün içerisinde konuşmalarımızı toplasak yalanları içinden çıkarsak acaba geriye ne kalacak? Ben söyleyeyim koca bir hiç. 

"Aman sende ben hiç yalan söylemiyorum ki" diyenleriniz belki kendince haklı olabilir. O zaman kendimi de işin içinden sıyırmadan müsaadenizle bir şeyler anlatmak istiyorum.

Beyaz Yalanlar

Birincisi sabah erkenden uyandınız ve güne başladınız kullandığınız ilk sözcük "günaydın" değil midir?
Şimdi karşınızdakinin "günü aydın değilse" sizin sözünüz nereye gider?
A: Nasılsınız? diye sorulduğunda neredeyse hepimizin cevabı aynı olur:
B: Çok şükür iyiyiz değil mi? Oysaki içimizde ne fırtınalar var ve hiç de iyi değilizdir aslında fakat konuyu daha fazla uzatmayıp kestirmeden söyler geçeriz. Başka örnekler de verebiliriz:
A: Bugün nasıl görünüyorum hayatım?
B: Harika?!
A: Doğruyu söyle :) (Sanki başka şansımız varmış gibi :()
Haydi son bir cümle daha kuralım:
A: Kızım/oğlum sen çok başarılı bir çocuksun!
B: Gerçekten mi? (siz karar verin gerçekten mi?)
Günlük hayatta bunları çoğaltmak mümkün. İster motivasyon için, ister tartışmamak, ister kalp kırmamak için olsun Amerikalılar bu tip yalanlara White lies, yani "beyaz yalanlar" demektedirler. Yani kimseye pek zararı dokunmayan yalanlar. Peki bu kadar basit midir? bu yalan meselesi.

Daha Ağır Olan Yalanlar Nelerdir?

Örneğin hayatta en sinirime dokunan kişiler, nerede çalışırsa çalışsın, o yerin en çok çalışanı ya da fedakarlığını yaptığını sanarak, yaptığı usulsüzleri ya da kanunsuzlukları kendine göre hak sayanlar ve gözümüzün içine bakarak yalan söyleyenler.

Örneğin: Çok çalışıyorum, akşam geç çıkıyorum diye, kendince işe geç kalması, yani saati oradan telafi etmesi, çok okumuş ve kendini adam olmuş, geride kalanları ise salak yerine koyanların her türlü yalanvari mazeretler üretmesine...

Bu uğurda yaptıkları yanlış olmasına rağmen yalanı da kendine perde olarak kullanması. Bu ne kadar doğru bir davranıştır? 

Daha da açayım isterseniz, hiç aldatmaması gereken, her zaman topluma doğruyu söylemek zorunda olanlar kamu görevlileridir değil mi? Hele ki ülkeyi yöneten, bizi temsil etmesi için oy kullanarak seçtiğimiz politikacılar. 

İktidarı ya da muhalefeti, meclise gireni ya da girmeyeni kim olursa olsun hepsi. Gözümüzün içine baka baka sırf "oy kaybına uğrarım" ya da "zarar görürüm" sebebiyle doğruları söylemeyi neden tercih etmezler?

Cevap içinde saklı değil mi? Poli-tika (iki yüzlülük)İşte size muamma... Yalanın biri de, bini de bir...ne güzel bir söz değil mi? Yalancının artık mumu yatsıya kadar bile yanamadığı, çok lafın yalansız, çok malın ise haramsız olmadığı günlerde yaşıyoruz. Hele ki "mümin aldatan değil aldanan olduğu" halde! Peki bizler bu işin hangi tarafındayız, Allah bilir....

Bir de bu düşüncelerin tam zıddından bahsedelim. Yani savunma mekanizmalarımızdan, nefsimizi temize çıkartmaya çabaladığımız, kendimizi kaldırdığımız cümlelerden birkaç örnek daha verelim:
  • Başarıya götüren her yol mubahtır,
  • Bir kereden bir şey olmaz,
  • Cehennemde sıra bana gelene kadar girecek daha çoook kimse var,
  • Yaptıklarımın kimseye zararı yok ki, yalandan kim ölmüş,
  • Ben bu yaptıklarımı .....sebeplerden ötürü yapıyorum (noktaları siz doldurun),
  • Ben yapmasam başkası yapar (sanki iyi bir şey yapılıyor)
  • Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar,
  • Allah biliyor, benim niyetim temiz. 
  • Ben emir kuluyum
  • Başka şansım yok ki
gibi, gibi, gibi...Nasıl tanıdık geldi mi size? Neredeyse sonsuza yakın mazeretler, savunma mekanizmaları, aldatmalar, şirinlikler, pembe/beyaz yalanlar ne söylersek söyleyelim, ne yaparsak yapalım YALAN her zamana YALAN işte!...Mazereti yok işte!

Bir anlığına dürüst olalım ve sorduğumuz şu soruyu tekrarlayalım, "günlük hayatta söylediğimiz yalanları cümlelerimizden çıkartırsak geriye ne kalır?" Eh! onu da artık siz değil vicdanınız söylesin. Zaten söylemese de yazanlar yazıyor. 

Not: Bir ara “yazıcılar” diye bir hikaye de yazsak fena olmaz...

Herkese iyi okumalar dilerim. Blog yazılarım için: https://aglotlaro.blogspot.com 'a; Şiirler ve Güzel Sözler için: https://gonuldilekcesi.wordpress.com 'a ABONE olmayı ve yayınlarımızı paylaşmayı unutmayınız👍

Yorumlar

  1. Instantly communicate with a Personal Injury lawyer, if you have undergone an accident. An attorney can help in collecting all the evidence and safely submitting it in court. Further, he or she strives for justice and acts as your representation. Besides, all these cases can be challenging to be proved.
    More Blogs for cases:

    how to find a personal injury lawyer
    Amputation Injury Lawyer

    Arthritis Disability & Workplace Lawyer
    Aviation Accident Lawyer
    Car Accident Lawyer in Texas
    Car Accident Lawyer in California
    Car Accident Lawyer in Florida
    Tampa Personal Injury Lawyer
    Pinellas Personal Injury Lawyer
    Pasco Personal Injury Lawyer
    Hillsborough Personal Injury Lawyer

    YanıtlaSil
  2. Thank you for your interest Personal Injury Lawyer. I have made some irony for the law in my own country. We always want to see your valuable comments on our site. Have a nice work day...

    YanıtlaSil
  3. Hocam bu dışa çıkan reklamlar SEO'yu olumsuz etkiliyormuş.

    YanıtlaSil
  4. Varsın etkilesin ReHiTu kardeş! SEO standart algoritmalarını düzeltirler o zaman :)) Amacımız zaten kar elde etmek olsaydı şimdiye kadar oturur buna kafa yorardık... amaç dışardan trafik almak, pardon yazılarımızın dikkat çekmesi :)) Halihazırda içerdeki trafiğin kimseye pek faydası da yok :))

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorum yaptığınız için teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan kısa bir süre içinde yayınlanacaktır.