Öne Çıkan Yayın

Kaplumbağa Terbiyecisi Üzerine

Sevgili blog okuyucuları, Hayatımızda en az bir kez de olsa birçoğumuzun yaptığı ve bunu yapmaktan keyif aldığı bir etkinlik ya da özel bir hobiden bahsedeceğiz.  Bahsedeceğimiz şey; adına çoğunlukla  yapboz  denilen ya da İngilizceden dilimize biraz değiştirilerek aktarılan pazıl (İngilizcesi:  puzzle) etkinliğidir.   Bilindiği üzere yapboz , herhangi bir fotoğraf ya da resmin  tamamı ve ya bir kısmının ufak parçalara bölünmesiyle oluşan; parçalanmış bu resim ya da fotoların tekrar birleştirilmeye çalışıldığı " oyuncak " kategorisindendir. Bu oyunun zorluğu, parça sayılarının çokluğuna göre belirlenmektedir. Fakat sayıca az olup da renklerdeki detaylar sebebiyle zor olan modeller de vardır. Bize göre en üst seviye ise genelde hem parça olarak sayıca fazla olan hem de tek rengin farklı tonlamalarına sahip yapbozlar olsa gerek. Açıkçası bu tip durumlarda daha fazla zorlandığımızı düşünüyoruz.  Buradaki rakamları doğru okuyanlar renk körlüğü sıkıntısı çekmemektedirler. Sizler n

Ne olacak Kitaplardaki KDV İndiriminin Durumu?

Sevgili blog okurları, 


SanaGülBahçesiVadetmedim
Konuşmayayım, politik konulara girmeyeyim diyorum ama çok kızıyorum ve söylenmeden edemiyorum. Kızdığım konu ise kitaplardan alınan KDV ücretleridir.

Kitap okumak, bilgi sahibi olmak, araştırma yapmak, kısacası insanı diğer varlıklardan ayıran BİLGİ'ye ulaşmak istiyorum ama olmuyor, olamıyor. Neden mi?


Mal Ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin alınan Karar gereği, Mal teslimleri ile hizmet işlemlerinde Ek'li listelerde yer alanların dışında uygulanan Katma Değer Vergi oranı %18 oranında uygulanmaktadır. Bu uygulamanın dışında tutulanlar (Ekli listedekiler) 

a) Ekli (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için, % 1 

b) Ekli (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için, % 8

oranları uygulanmaktadır. (Not1


KİTAP olarak Ekli (I) listesinde kutsal kitaplar (Kur'an, Tevrat ve Zebur) %1 olarak bulunmakta, diğer kitapların KDV oranı ise %18 olarak uygulanmaktaydı. 

Kitap okuması gereken başta öğrenci, eğitimci, araştırmacı, gazeteci veya okumayı seven binlerce kitap okurları bu KDV oranlarının düşmesi için devletten anlayış beklerken, gerekli düzenlemeler şubat ayından geçerli olmak üzere çıkarıldı. Çıkarılan yasaya göre kitap okurların beklentisi karşılandı mı? Koca bir HAYIR. "Dağ fare doğurdu", çıkarılan kanunla sadece yayın evleri ile dağıtıcıları rahatlatacak PANSUMAN yapıldı. 

Peki nedir bu pansuman?

22 Şubat 2019 tarih ve 30694 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7166 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (Torba Kanun olarak geçen) 7 inci maddesi uyarınca “7161 Sayılı Kanun’la Katma Değer Kanunu’nun “İstisnalar”a ilişkin 13. Maddesine eklenen (n) bendi ile; 
“Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar tarafından yapılan kitap ve süreli yayınların teslimi” KDV istisnası kapsamına alınmıştır" 

denilerek gerekli KDV indirim ve muafiyetleri yapılmıştır. Fakat, malumunuz yayın evlerinin kitap ve süreli yayınları toptancı ve dağıtıcıları için KDV konusunda yapılan bu yasa ile istisna getirilerek KDV oranı teknik olarak (vergilendirme) olmasa da bizim anlayışımız açısından O'lanmış oldu. 


Bunun üzerine Yayıncılar Birliği de devletin kendilerine yaptığı bu istisnayı okurlarla paylaşarak, "yayınevlerinin doğrudan tüketiciye yaptığı satışlarda da KDV ödenmeyeceği" ni duyurdu. Yalnız yasaya göre kitap satın alacaklar, alacakları kitapları yayınevinden değil de kitapçıdan alırsa bu oran % 8'e düşürülmüş oldu. Yeter mi, elbette ki yetmez! İstanbul ve Ankara'daki insan için sorun yok gibi görünse de diğer illerde bulunanlar ne yapacak? Kalkıp ta  oralara gidecek hali yok ya! 

Ya da İstanbul'da bir öğrenci Ankara'daki yayınevine mi gidecek? İnternetten sipariş verse bu sefer kargo masrafı vs. dertleri var. Zaten kargo anlayışında da aksaklıklar işin cabası. 

Anlaşılan dostlar bu KDV O'lanması tam da istediğimiz gibi olmadı. Evet emekçinin hakkının verilmesine seviniyorum. Peki ya biz okurlar ne yapalım? Her 100 TL'da 8 TL devlete para mı ödeyelim? Gerçi çok iyi incelememekle birlikte sanırım 100TL'yı geçen kitaplarda da KDV oranı artıyor diye biliyorum.

Bu arada kitabı internetten okurum, E-Kitap, E-Dergi satın alırım diyenler de aldanmasınlar bu durumda KDV oranında istisna yok yani %18 olarak tahsil edilecek. 

Şimdi ben Kocaeli ilinde yaşayan biri olarak bu hafta istediğim bazı kitapları İstanbul Cağaloğlunda bulunan yayın evinin bizzat kendisinden alma yoluna gideceğim. 

Telefon ile görüştüğüm kişi, yayın evlerinden kitap satın alımı yaptığımda kendilerinin %30 indirim daha yapılacağını da belirtti (bu standart bir uygulama, bana özel bir durum değil :) 

Bu da demek oluyor ki hem kanunun hem de yayın evinin indirimi ile %8+%30=%38'lik bir indirime uğramış olacağım. Hesabıma göre alacağım kitapların piyasadaki (internet satışı) fiyatı ortalama 160 TL civarında, yenilenen KDV'ye göre her iki indirim de düşüldüğünde  hepsi toplamda 100 TL gibi bir fiyata gelmiş olacak. Yani 60 TL avantaj sağlayacak. 

Bakalım deneyerek göreceğiz. Bir sonraki yazıda neler olduğu konusunda sizleri aydınlatmaya çalışacağım. Evdeki hesap çarşıya uyacak mı?  


Not1: Bunların tam listesine ulaşmak için http://www.gib.gov.tr/node/108756 sitesine  bakabilirsiniz.
Not2: http://www.gib.gov.tr/fileadmin/mevzuatek/eski/2012_3735sayilibkk.pdf

KAYNAKLAR:

Haber kaynağı için; 



Vergilendirme ayrıntıları için; 



Resmi Gazete ilgili kanunlar; 



Herkese iyi okumalar dilerim. Blog yazılarım için: https://aglotlaro.blogspot.com 'a; Şiirler ve Güzel Sözler için: https://gonuldilekcesi.wordpress.com 'a ABONE olmayı ve yayınlarımızı paylaşmayı unutmayınız👍

Yorumlar