Öne Çıkan Yayın

Kaplumbağa Terbiyecisi Üzerine

Sevgili blog okuyucuları, Hayatımızda en az bir kez de olsa birçoğumuzun yaptığı ve bunu yapmaktan keyif aldığı bir etkinlik ya da özel bir hobiden bahsedeceğiz.  Bahsedeceğimiz şey; adına çoğunlukla  yapboz  denilen ya da İngilizceden dilimize biraz değiştirilerek aktarılan pazıl (İngilizcesi:  puzzle) etkinliğidir.   Bilindiği üzere yapboz , herhangi bir fotoğraf ya da resmin  tamamı ve ya bir kısmının ufak parçalara bölünmesiyle oluşan; parçalanmış bu resim ya da fotoların tekrar birleştirilmeye çalışıldığı " oyuncak " kategorisindendir. Bu oyunun zorluğu, parça sayılarının çokluğuna göre belirlenmektedir. Fakat sayıca az olup da renklerdeki detaylar sebebiyle zor olan modeller de vardır. Bize göre en üst seviye ise genelde hem parça olarak sayıca fazla olan hem de tek rengin farklı tonlamalarına sahip yapbozlar olsa gerek. Açıkçası bu tip durumlarda daha fazla zorlandığımızı düşünüyoruz.  Buradaki rakamları doğru okuyanlar renk körlüğü sıkıntısı çekmemektedirler. Sizler n

Etsuyuna Yeşil Mercimek Çorbası

Sevgili blog okurları, 


Malumunuz "mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır" diye boşuna dememişler. Eminim sizlerde ağaçlardaki tomurcuklanmaları, nadiren de olsa uyanan bal arılarını ya da sığırcık kuşlarının şen-şakrak seslerini duyunca benim gibi baharın geleceği konusunda ümitlendiniz... 

Ama ne yazık ki! eskiden beri  adetimiz olan meşhur atasözü yine sekmedi, yine sekmedi. Geçici de olsa ülkemin her yanı yine bembeyaz kar kapladı. 

Çocuklarımızdan belki de ilk defa kar yağışını izleyenler oldu, sokağa çıkıp oynamak isteyenler. İşte tam bu noktada yavrularımızın hastalanmamasını, nazarlardan uzak olmasını en başta arzulayanlardan biri olarak ben de sizlere; ev halkına severek yaptığım ve içirdiğim, şifa niyetine Et Suyuna Yeşil Mercimek Çorbasını yaparak sunmak istedim.
Sana Gül Bahçesi Vadetmedim
Et suyu olarak daha önce haşladığım kuzu kemiklerinin suyunu kullandım. Sizler kasaptan kuzu ya da dana kemiği alarak ilikleri çıkıncaya kadar düdüklüde pişirerek bu suyu elde edebilirsiniz.

Hazırlık aşamaları dahil çorbanın yapımı yaklaşık olarak 30 dakikamı aldı. Masraf olarak ise gayet ekonomik oldu. Çorbanın yapımının tüm ayrıntıları yazının sonunda video olarak da Youtube Kanalımdan verilmektedir.

MALZEMELER:

1 Su Bardağı Yeşil Mercimek
1 Çay Bardağı Kesilmiş Erişte (Tel Şehriye de olabilir)
1 Kavanoz Et Suyu (Büyük Boy Kavanoz, 6-8 Su Bardağı)
1 Soğan
2 Diş Sarımsak
1 Yemek Kaşığı Tereyağı, Biraz da sıvıyağ
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
1/2 Yemek Kaşığı Biber Salçası
Tuz, Karabiber

HAZIRLIK AŞAMASINDA:

Yeşil mercimekleri çorba yapımına başlamadan evvel 10-15 dakika arası bir taşımlık pişirip kara suyunun çıkmasını sağlıyoruz. Sonrada bunları süzerek bir kenara alıyoruz.

YAPILIŞI:

  1. Tenceremize tereyağ ve birazda sıvı yağ döküyoruz.
  2. Sırasıyla önce soğanları sonra sarımsakları pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.
  3. Her iki salçayı da atarak kavuruyoruz.
  4. Et suyumuzu tenceremize boca ediyoruz. 1-2 Su bardağı da su ilavesi yapabilirsiniz. Bu karışımı kaynamaya bırakıyoruz. (Orta Ateş)
  5. Kaynamaya başlayınca altını kısarak daha önce haşlanan ve süzülen yeşil mercimeklerimizi de ilave ediyoruz.
  6. İşin püf noktası ⟴ buradadır: Erişteyi kaynadıktan ocaktan almadan 5-7 dakika öncesinde atıyoruz ki hamur olmasın.
  7. Tüm malzemeler katıldıktan sonra ocağın altını kısarak 5 dakika daha pişiriyoruz.
Yapmak isteyenlere şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun diyorum.

Etsuyuna Yeşil Mercimek Çorbası Videosu


Diğer blog yazılarım için https://aglotlaro.blogspot.com'a tıklayarak ABONE olmayı unutmayınız! Site adresinin kısayolunu cep telefonu ekranınıza EKLEYİNİZ��

Yorumlar

  1. Et Suyunda Yeşil Mercimek Çorbası tarifiniz harika idi teşekkür ederim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorum yaptığınız için teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan kısa bir süre içinde yayınlanacaktır.