Öne Çıkan Yayın

Kaplumbağa Terbiyecisi Üzerine

Sevgili blog okuyucuları, Hayatımızda en az bir kez de olsa birçoğumuzun yaptığı ve bunu yapmaktan keyif aldığı bir etkinlik ya da özel bir hobiden bahsedeceğiz.  Bahsedeceğimiz şey; adına çoğunlukla  yapboz  denilen ya da İngilizceden dilimize biraz değiştirilerek aktarılan pazıl (İngilizcesi:  puzzle) etkinliğidir.   Bilindiği üzere yapboz , herhangi bir fotoğraf ya da resmin  tamamı ve ya bir kısmının ufak parçalara bölünmesiyle oluşan; parçalanmış bu resim ya da fotoların tekrar birleştirilmeye çalışıldığı " oyuncak " kategorisindendir. Bu oyunun zorluğu, parça sayılarının çokluğuna göre belirlenmektedir. Fakat sayıca az olup da renklerdeki detaylar sebebiyle zor olan modeller de vardır. Bize göre en üst seviye ise genelde hem parça olarak sayıca fazla olan hem de tek rengin farklı tonlamalarına sahip yapbozlar olsa gerek. Açıkçası bu tip durumlarda daha fazla zorlandığımızı düşünüyoruz.  Buradaki rakamları doğru okuyanlar renk körlüğü sıkıntısı çekmemektedirler. Sizler n

Zihni En Üst Derecede Kullanmanın Temel Anahtarı

Zihni En Üst Derecede Kullanmanın 7 Temel Anahtarı


Sevgili Blog Takipçileri,

Bu günlerde "zihni kullanmak" la ilgili düşünceler aklımı bir hayli meşgul etmektedir. Zira çok sık kullanıp kullanılmadığı fikri aklımı kurcalıyor.

Bir kaç blog yazımda (Özgür Özel ve At Sineği Metaforu, Sokrates'in Savunması ve Sofie'nin Dünyası) azar azar bu tip konulara giriş yapmış ve Sokratik düşüncenin ne demek olduğu ve nasıl yapılması gerektiği ile ilgili girizgahta bulunmuştum.

Ronald Gross kimdir?


Yapmaya çalıştığım tahlillerde ya da bu tip soruların cevabını vermede doyurucu bulduğum yazarlardan birisi de konferansları ve yazdığı kitapları ile bilinen Ronald Gross'tur.

Kendisi Sokratik yöntemde, zihni en üst derecede kullanmanın yedi temel anahtarını bizlere açıklamaktadır ki bu yedi anahtarın ne olduğunu Özgür Özel ve At Sineği Metaforu blog yazımda açıklamıştım.

Burada ise önemli olan diğer bilgileri açıklayarak, değerlendirmeye çalışacağım.

Yazar Gross'un bu tip konulara olan ilgisinin, babasının küçüklüğünde kendisine yetişkin gibi davranmasına ve onun işe her gidiş ve gelişinde 45 dakika boyunca "Platon'un diyaloglarını" okumasına bağlı olduğunu söylemektedir.

Bu sayede Sokrates ile tanışan yazarın on üç yaşında iken babasının onu Broadway gösterisine götürdüğünü, orada "Atina'da yalın ayaklar" isimli Sokrates hakkında bir oyunu izlemesi neticesinde, gözünde Sokrates'i bir kahraman olarak görmesine, sorgulayıcı, vefakar dostlarıyla vakit geçiren ve otoriteye meydan okuyan tavrına hayranlık duymasına yol açtığını ifade etmektedir.

Sokrates'i "ustaların ustası" olarak niteleyen yazar; Henry David Thoreau, Mamatha Gandhi ve Martin Luther King Jr. gibi önemli kişilerin hapishane hücrelerinde onu canlandırdıklarını söylemektedir.

"SORGULANMAYAN HAYAT YAŞAMAYA DEĞMEZ" Sokrates


İçinde bulunduğumuz hayatı Sokrates'in ilkeleriyle uygulanabilir bulan ve bunu başarabileceğimizi belirten yazar, olaylar karşısında O'nun (Sokrates) sorabileceği soruları yönelterek çıkışlar arayabileceğimiz yorumunda bulunmaktadır.

Sokrates'in ayak izlerini takip eden yazar, genel hatlarla bizlere şu tavsiyelerde bulunmaktadır:

1. Israrlı bir şekilde göz alıcı sorular sorun.

2. Temel değerler hakkında insanlarla diyalog halinde olun.

3. Güvenilir uzmanlık ile öğrenmenizi arttırın.

4. Dostlarınız ve meslektaşlarınızla etkin bir şekilde düşünün.

5. Doğru olan şeyi yapın.

İşte sevgili blogger'lar basit gibi görünmesine rağmen uygulanması zamana ve sabra bağlı olan, altın niteliğindeki bu kuralların bizlere ne kadar katma değer katacağını iyice düşünmemiz gerekir.

Tüm hayatını okuduğu bir kitabın ve onunla ilgili tiyatro gösterisinin değiştirdiği itirafında bulunan yazar gibi, bizlerin de hayatımızın akışını olumlu olarak değiştirecek, kendimize değer katacak fikirlerin alıcısı olma konumuna getirmemiz gerektiği düşüncesindeyim.


Bunun için ise yapmamız gereken tek şey ise bolca okumak ve düşünmek olmalıdır.

İyi 
Blog okumaları, ABONE olmayı ve paylaşmayı unutmayın👍

Kaynak ve Faydalı Linkler:

Ronald Gross, Zihni En Üst Derecede Kullanmanın Yedi Temel Anahtarı, Pegasus Yayınları.
https://onedio.com/haber/icindeki-sesi-susturamayan-zihni-durmadan-oradan-oraya-sekenlere-cozum-zihin-haritalari-569606
https://www.yetkinlikgelisimi.com/zihni-en-etkili-kullanmanin-7-temel-anahtari/

Yorumlar