Öne Çıkan Yayın

Kaplumbağa Terbiyecisi Üzerine

Sevgili blog okuyucuları, Hayatımızda en az bir kez de olsa birçoğumuzun yaptığı ve bunu yapmaktan keyif aldığı bir etkinlik ya da özel bir hobiden bahsedeceğiz.  Bahsedeceğimiz şey; adına çoğunlukla  yapboz  denilen ya da İngilizceden dilimize biraz değiştirilerek aktarılan pazıl (İngilizcesi:  puzzle) etkinliğidir.   Bilindiği üzere yapboz , herhangi bir fotoğraf ya da resmin  tamamı ve ya bir kısmının ufak parçalara bölünmesiyle oluşan; parçalanmış bu resim ya da fotoların tekrar birleştirilmeye çalışıldığı " oyuncak " kategorisindendir. Bu oyunun zorluğu, parça sayılarının çokluğuna göre belirlenmektedir. Fakat sayıca az olup da renklerdeki detaylar sebebiyle zor olan modeller de vardır. Bize göre en üst seviye ise genelde hem parça olarak sayıca fazla olan hem de tek rengin farklı tonlamalarına sahip yapbozlar olsa gerek. Açıkçası bu tip durumlarda daha fazla zorlandığımızı düşünüyoruz.  Buradaki rakamları doğru okuyanlar renk körlüğü sıkıntısı çekmemektedirler. Sizler n

Karakter Aşınması

SanaGülBahçesiVadetmedim

Sevgili Blog Takipçileri,

Bugün size çok beğeneceğiniz bir kitaptan bahsedeceğim. Bu yazının kaynağını kitabın bizzat kendisi ve kişisel görüşlerimiz oluşturacaktır.  Blog sonunda kitap anlatımını gösteren faydalı linkleri bırakmayı da ihmal etmedik. 

Kitabın Yazarı, Richard Sennett, Çeviren: Barış Yıldırım, Ayrıntı Yayınlarının çıkarttığı kitap 188 sayfa olup bizdeki on ikinci basımdır.

Richard Sennett Kimdir? 

1943'te Chicago'da doğmuş, 1964'te Chicago Üniversitesi'nden mezun olmuş ve doktorasını 1969'da Harvard Üniversitesi'nde vermiştir. New York Üniversitesi'nde sosyoloji profesörü olarak insan araştırma merkezinde yönetici ve Politika Araştırmaları Merkezi'nde baş araştırma görevlisi olarak çalışmıştır.

Kitabında, bugün “esnek kapitalizm” olarak nitelenen sistemin, nasıl bir sistem olduğunu; esneklik kelimesi kökünden hareketle, "onun katı bürokrasi biçimlerinin zararlı eleştirisi olduğunu, işçilerden seri hareket etmeleri istendiği, değişime hazır olmaları beklendiği, risk almaları istendiği, düzenleme ve yasal prosedürlerine giderek daha az bağlı kalmaları gerektiği" şeklinde açıklanmaktadır.
Kaynak: Karıkaturu.com

Esnekliğe yapılan vurguları anlatmak için İngilizce olarak kullanılan, kariyer (carrier) ve iş (Job) kelimelerinin tarihsel anlamlarının bugün bizim için ne ifade ettiğini belirtmektedir. Buna göre kariyer çalışma bağlamında kullanıldığında kişinin ekonomik uğraşlarının bir ömür boyu aktığı mecrayı;  kelimesini ise günümüzde esneklikle kıyaslandığında "insanların hayat boyu götürü usulü çalışmaları, parça parça işler yapmaları şeklinde, işe eski anlamını iade eder”  demektedir.

Sennett, esneklik kelimesinin yarattığı kaygının, geçmişte kapitalist sistem sözünün taşıdığı lanetten kurtulmak için nasıl ki serbest girişim sistemi veya özel girişim sistemi gibi ifadelerle yumuşatmaya çalışılmış ise; günümüzdeki esnekliğinde, kapitalizmin üzerindeki laneti silmek amaçlı bir yol olarak kullanıldığını iddia etmektedir.

“Esnekliğin kişi karakteri üzerindeki etkilerinin bu işin en kafa karıştırıcı yönü” olduğunu ifade eden yazar, karakter kelimesinin, kendi arzularımıza ve diğer insanlarla aramızdaki ilişkilere yüklediğimiz etik değerler olduğunu ifade etmektedir.

Karakterin duygusal deneyimlerimizin uzun vadeli boyutu üzerine odaklandığını kendini sadakat ve karşılıklı bağlılık, uzun vadeli bir hedef için çaba sarf etme veya gelecekteki bir amaç uğruna bugünkü mükafatları erteleme şeklinde, gösterdiğini özellikle ifade etmektedir.

Sennett, daha önceki Jonathan Cobb’la birlikte yaptığı Amerikan işçi sınıfı üzerine Sınıfın Gizli Yaraları (The Hidden Injuries of Class) adlı bir kitap yazmıştır. Karakter Aşınması (Corrosion of Character) kitabında ise yine buna benzer çalışma ve karakter konularını işlemesine rağmen, diğer eserine nazaran kökten değişmiş bir ekonomi bağlamında incelemektedir.

İlk başta bu çalışmayı bir kitap olarak tasarlamamış daha çok bir makale olarak düşünmüştür. Çalışmasında formel mülakatlardan yararlanarak ekonomik veriler, tarihsel kaynaklar ve sosyal teoriler gibi çeşitli kaynakları dışında, enformel kaynaklar da kullanmıştır. Dahası etrafındaki günlük yaşantısını bir antropolog gibi incelemektedir.

Konu akıcı bir üslupla bana göre mükemmel bir gerçek-kurgu üzerinden “esnek çalışmanın” karakter üzerindeki aşındırdığı evreleri adeta örümceğin ağ örmesi mükemmelliğinde işlemektedir.

Konu karakteri olan Italyan asıllı Rico’nun ailesiyle geçmiş yaşantısındaki sergilenen davranış biçimi ve çalışma deneyimlerinin günümüzde aldığı şeklini, çalışma biçimlerinin karakterindeki aşındırma etkilerinin eleştirisini yapmaktadır.

Kitap; “sürüklenme, rutin, esnek, okunaksızrisk, iş etiği, başarısızlık ve tehlikeli bir zamir”  başlıklarında verilmektedir.

Richard Sennett, çalışma ve ekonomi çevresinde bizi gerçekten etkileyen bir yazardır. Türkiye’de birçok kitabı Türkçeye çevrilmiş ve bu alanda en çok okunan eserler arasında sayılmaktadır.

Okuyacaklara şimdiden iyi okumalar...